Loopbaanbegeleiding - informatie voor werknemers


Loopbaanbegeleiding, ook wel loopbaancoaching genoemd, helpt je bij het beantwoorden van vragen over je werk en loopbaan. Het draait om begeleiding bij persoonlijke loopbaanvraagstukken, zoals het zetten van een volgende stap in je carrière, het beter omgaan met druk of het aangaan van nieuwe uitdagingen.

Voor wie is loopbaanbegeleiding?


Loopbaanbegeleiding is voor werknemers die behoefte hebben aan loopbaanbezinning, reflectie en zelfonderzoek. Mensen die niet langer (helemaal) tevreden zijn met zichzelf of met hun werk raken vaak de motivatie kwijt voor datgene waar ze mee bezig zijn. Loopbaanbegeleiding biedt perspectief. Loopbaanbegeleiding bij Dijk & Van Emmerik is nuttig wanneer je toe bent aan een volgende stap in je carrière, maar nog twijfelt over welke weg je precies in wilt slaan.

Voorbeelden van loopbaanvragen

Wanneer je de onderstaande vragen herkent, kan loopbaanbegeleiding een juiste zet voor jou zijn:

  • ‘Welke kant wil ik op in mijn leven en werk?’
  • ‘Bereik ik wel het maximale?’
  • ‘Welke vaardigheden wil en kan ik kwijt in mijn werk?’
  • ‘Nu ik mijn eigen vak niet meer kan uitvoeren, wat kan ik dan wel?’
  • ‘Ben ik eventueel geschikt voor ander werk?’ Of: ‘Zijn er binnen mijn organisatie nog meer functies die bij me zouden passen?’

Wat cliënten zeggen


“In een kort coachingsprogramma dat ik met Dijk & Van Emmerik heb gehad, was elke sessie erg goed. Er werd met aandacht naar mij geluisterd, goed gespiegeld en er werden prima suggesties gedaan over te ondernemen stappen. De coach was betrokken en helder, de gesprekken waren open en relevant. De sessies gaven mij inspiratie en ook meer zekerheid.”

Guido van Breda Deed een loopbaantraject bij Dijk & Van Emmerik

Meer ervaringen van cliënten

Hoe ziet een loopbaantraject eruit?


Onze coaches bieden maatwerktrajecten aan, die zijn ingericht op jouw situatie en behoeftes. We voeren minimaal drie gesprekken en het traject heeft een maximale duur van een jaar (al komt zo’n lang traject heel weinig voor). Na een intake stelt je coach een persoonlijk plan en offerte voor je op.

Helderheid, plannen en stappen

We beginnen de loopbaanbegeleiding met het in kaart brengen van je persoonlijke interesses, vaardigheden en motivatie. Dit doen we door middel van gesprekken, oefeningen en tests. Wanneer we dit allemaal helder hebben, ga je aan de slag met het maken van realistische plannen en het zetten van stappen. In de loopbaanbegeleiding leer je doelen stellen én hoe je ze ook daadwerkelijk kunt behalen.

Hernieuwde energie

Na het traject kan vrijwel iedere deelnemer met hernieuwde energie weer aan de slag. Soms in de eigen organisatie, soms daarbuiten of als zelfstandig ondernemer.

Veelgestelde vragen over loopbaanbegeleiding


Wat maakt loopbaancoaching verschillend van andere coaching?

Loopbaancoaching of -begeleiding verschilt van andere coaching in dat het specifiek gericht is op loopbaanontwikkeling. Het draait dus echt om vraagstukken over je loopbaan en niet om vragen rond bijvoorbeeld persoonlijke effectiviteit.

Heeft loopbaancoaching wel zin nu ik midden in een burn-out zit?

Wanneer je een burn-out hebt, is het uiteraard eerst van belang om lichamelijk en mentaal beter te worden. Als dat gelukt is, ben je nog niet hersteld van je burn-out, maar het is wel goed om al voorzichtig weer wat werkzaamheden op te pakken. Samen met een loopbaanbegeleider kun je kijken of dat in je huidige organisatie of functie is of dat het misschien wel beter is om iets heel anders te gaan doen. Bekijk onze pagina over burn-out voor meer informatie over dit onderwerp.

Heeft loopbaanbegeleiding nog wel nut, nu ik al wat ouder ben?

Jazeker, ook als je al wat langer actief bent op de arbeidsmarkt en al jaren in dezelfde branche werkt, is het goed af en toe kritisch naar je loopbaan te kijken. En ook na je vijftigste en je zestigste kun je nog prima een carrièreswitch maken. Uiteraard word je als vijftigplusser met andere uitdagingen geconfronteerd dan de gemiddelde dertiger. Maar bij Dijk & Van Emmerik helpen we je graag om de kansen voor jou te ontdekken, ook op latere leeftijd.

In crisistijd is het hebben van werk een luxe, je moet aannemen wat voorhanden is, toch?

Voor deze vraag geldt: ja en nee. Als je noodgedwongen werk moet aanpakken dat niet bij je past, kan het helpen om te onderzoeken wat wel zou passen en hoe je daar kunt komen. Heel lang werken in een baan die te moeilijk of te gemakkelijk is, of die niet aansluit bij wat jij belangrijk vindt, kan uitputtend zijn en zelfs slecht voor je gezondheid.

Hebben jullie ook een netwerk met werkgevers?

Jazeker, we zetten indien gewenst ons netwerk in om een baan te vinden die bij jou past. Bijvoorbeeld in de vorm van werkervaringsstages. Daarnaast leren we je hoe je zelf je netwerk op of uit kunt bouwen.

Tarief en vergoeding loopbaancoaching


Vaak wordt loopbaancoaching vergoed door je werkgever vanuit een persoonlijk ontwikkelingsplan. We hanteren het onderstaande uurtarief, dat je terugvindt op de offerte na de intake. Dit tarief is inclusief eventuele testen, app(s), werkboek en natuurlijk de gesprekken.

Loopbaanbegeleiding
per uur
Inclusief testen
€ 162 ,-
Offerte aanvragen

Spreken met een specialist


Heb je interesse in deze begeleiding? Neem contact op voor een vrijblijvende intake.

Annemieke Dekker
Loopbaan- en re-integratiecoach