Een burn-out ontstaat wanneer je gedurende een lange periode over je grenzen heen gaat. Hierdoor ervaar je chronisch stress, waardoor je opgebrand raakt. Een burn-out komt dan ook veel voor bij mensen die perfectionistisch zijn, hard werken, of moeite hebben met nee zeggen. Binnen organisaties waar de eisen hoog zijn en er een hoge werkdruk heerst komen burn-outs relatief vaak voor. Wanneer je jezelf in de volgende uitspraken herkent, is het mogelijk dat je aan een burn-out lijdt:
Wanneer je last hebt van burn-out is het belangrijk om snel hulp in te schakelen. Zolang je gewoon op dezelfde weg doorgaat zullen je burn-outklachten niet verdwijnen en zelfs alleen maar erger worden.
Het herstelproces van een burn-out kan lang duren en wanneer je eenmaal een burn-out hebt gehad, blijf je soms gevoelig voor een terugval. Dijk & Van Emmerik helpt je graag bij het herstel van burn-out én bij het voorkomen van herhaling. We maken daarvoor gebruik van diverse methoden zoals ACT, lichaamsgericht werken en de CSR-methodiek. Op onze pagina over begeleiding bij burn-out lees je alles over onze aanpak.
Is de conclusie dat jouw huidige functie niet bij je past omdat deze bijvoorbeeld te veel stress oplevert? Dan gaan we een ouplacementtraject in en zoeken we samen met jou naar een geschikte nieuwe werkgever.
Het herstel van een burn-out kan een lange periode in beslag nemen. Meestal bestaat dit proces uit de volgende stappen:
Een burn-out heeft niet alleen psychisch, maar ook fysiek een zware impact. Het is daarom allereerst belangrijk om helemaal tot rust te komen en je lichaam de tijd te geven om te herstellen. Doe niet te veel op een dag en ga vroeg naar bed.
Een burn-out kan een grote aanslag zijn op je zelfvertrouwen. Je lichaam laat je in de steek, waardoor je niet meer goed kunt functioneren. Het is van belang om de juiste psychische hulp te vinden, zodat je weer vertrouwen krijgt in jezelf.
Wanneer je je lichamelijk en mentaal weer sterker voelt, is het van belang om langzaam weer je werkzaamheden op te pakken. Dit gebeurt stapje voor stapje, met de juiste begeleiding.
Twintig tot dertig procent van de mensen met psychische problemen krijgt een terugval. Om dit in jouw geval te voorkomen is het belangrijk om op je eigen tempo weer terug te keren naar werk. Dit kan bij je huidige werkgever zijn, maar het is ook mogelijk om bij een andere werkgever aan de slag te gaan. Burn-outproblemen ontstaan vaak op de werkvloer. Het is dus zaak om goed na te denken of je huidige functie wel de juist baan voor jou is. Lees bijvoorbeeld Carolines verhaal (blog).
Voorkomen is beter dan genezen. Dat geldt ook voor burn-out. Wanneer je een hoge werkdruk en veel stress ervaart, is het verstandig om meteen in te grijpen. Dijk & Van Emmerik helpt je bij het ontwikkelen van de vaardigheden die je nodig hebt om goed te functioneren in een veeleisende omgeving.
Heb jij het idee dat je een burn-out hebt of ervaar je stressklachten wil wil je erger voorkomen? Neem dan gerust contact met ons op. Wij gaan graag het gesprek met je aan en bekijken samen hoe we je kunnen helpen.