Sollicitatiebegeleiding


Ben je actief op zoek naar een nieuwe baan en kun je daarbij wel wat hulp gebruiken? In onze sollicitatiebegeleiding ga je met je coach aan de slag met het hele proces van solliciteren. Van het ontwikkelen van je netwerkskills, vacature-analyse, het opstellen van je cv en motivatiebrieven/-video’s tot het oefenen van sollicitatiegesprekken. Het zwaartepunt ligt in de begeleiding op wat jij nodig hebt om jouw persoonlijke kwaliteiten over te brengen op je toekomstige werkgever.

Is sollicitatiebegeleiding wat voor mij?


Deze coaching is er voor iedereen die gaat solliciteren of al aan het solliciteren is en bij bepaalde aspecten daarvan ondersteuning kan gebruiken. Niet elke coachee heeft daarbij dezelfde behoeften. Het kan bijvoorbeeld zijn dat je:

  • vooral hulp kunt gebruiken om een toepasselijk netwerk op te bouwen, of
  • wel wordt uitgenodigd voor gesprekken, maar steeds niet wordt gekozen voor de baan, of misschien
  • al zo lang niet hebt gesolliciteerd dat alle aspecten van het sollicitatieproces toepasselijk zijn, met speciale aandacht voor social media.

Opzet van de begeleiding


Voor de sollicitatiecoaching hebben we een handboek ontwikkeld waar je tussen de sessies met je coach door in werkt. Je doorloopt in de begeleiding de onderstaande onderdelen en staat daar, afhankelijk van jouw aandachtspunten, langer of korter bij stil.

De opties in je jobsearch


Als je weet wat voor soort baan je wilt, is het moment aangebroken om uit te zoeken waar dat werk te vinden is en op welke manier je daarvoor in aanmerking komt. Je onderzoekt in dit deel van de coaching de mogelijkheden om de baan te vinden waar je naar op zoek bent, van jobsites en social media (LinkedIn, Instagram, Facebook) tot uitzend- en recruitmentbureaus.

Vacature-analyse


Door het analyseren van vacatures zorg je ervoor dat je een zo levendig mogelijk beeld krijgt van de functie die wordt aangeboden. Het is namelijk de kunst om door de abstracte termen in de advertentie heen te kijken en te zien welke invulling die in de praktijk zullen krijgen. Zodat jij jezelf daar vervolgens goed aan kunt verbinden in je motivatiebrief, online presentatie en gesprek.

Het opstellen van cv’s


Je curriculum vitae ofwel cv is altijd ingedeeld in verschillende onderdelen. We gaan in op hoe je deze het best kunt invullen en indelen. We spreken van cv’s, meervoud, omdat je bij de invulling steeds rekening houdt met de baan waarop je solliciteert. Je coach verziet je cv(‘s) van feedback.

Brief & motivatie


Een sterke sollicitatiebrief of videomotivatie en een strak opgesteld cv blijven van grote waarde bij het vinden van werk. Als kandidaat voor een baan laat je ermee zien wie je bent en hoe je jezelf presenteert. Aandacht besteden aan deze communicatiemiddelen is dus geen overbodige luxe, maar van fundamenteel belang.

Gespreksvaardigheid


‘Oefening baart kunst’ is bij het onderdeel sollicitatiegesprekken misschien nog wel het allermeest van toepassing. Door feedback word je je bewust van je presentatie. We nemen daarbij zowel de vorm als inhoud van je communicatie onder de loep. Videofeedback is hierbij een geducht, maar wel een zeer effectief hulpmiddel. Ook evalueer je samen met je coach na het daadwerkelijke sollicitatiegesprek hoe het is gegaan en wat je ervan wilt en kunt leren voor volgende gesprekken.

Netwerken


Netwerken gaat de ene persoon gemakkelijker af dan de andere. Maar het is ook aan te leren en dat is nodig wanneer je meer baankansen wilt afdwingen dan je vindt via traditionele vacatures. Een sterk netwerk brengt je in contact met mensen die werk aanbieden, maar ook met nieuwe ideeën, ingangen en interessante ervaringen die kunnen bijdragen aan het vinden van werk. In dit onderdeel trainen we zowel digitaal netwerken op LinkedIn als het ‘live’ netwerken op o.a. netwerkbijeenkomsten.

Duur en tarief van de begeleiding


Voorafgaand aan je coachingstraject voer je een intakegesprek met je toekomstige coach. Deze stelt op basis van het gesprek een plan en offerte voor je op. Over het algemeen hebben de meeste mensen in deze begeleiding voldoende aan drie tot zes sessies.

Sollicitatiebegeleiding
per uur
Inclusief testen
€ 162 ,-
Offerte aanvragen

Spreken met een specialist


Heb je nog vragen of wil je een kosteloze intake plannen? Neem dan vooral contact met ons op!

Annemieke Dekker
Loopbaan- en re-integratiecoach