9.2 / 10 | 67 waarderingen
020 609 7700

Assessment center

Het assessment center is een methode om te ontdekken welke talenten, ontwikkelpunten en capaciteiten een (potentiële) medewerker heeft. Het assessment center bestaat niet uit één opdracht, maar uit een op maat samengesteld dagprogramma met verschillende testen en opdrachten. Dijk & Van Emmerik stelt het assessment center aan de hand van de betreffende functie en de wensen van de opdrachtgever (huidige of toekomstige werkgever) samen.

Voor wie is een assessment center geschikt?

Assessment center inzetten als werkgever

Als (potentieel) werkgever is het handig om het assessment center in te zetten tijdens de werving- en selectie van nieuw personeel of voor het verkrijgen van meer inzicht bij bijvoorbeeld ontwikkeltrajecten van het huidige personeel.

Een assessment center maken als (potentiële) werknemer

Een assessment maak je meestal gedurende het sollicitatieproces bij je potentiële werkgever, maar het is ook mogelijk om een assessment te maken als onderdeel van een ontwikkeltraject bij je huidige werkgever of zelfs als zelfstandig ondernemer. Zo krijg je meer inzicht in je kennis, capaciteiten en karakter.

Uit welke onderdelen bestaat een assessment center?

Elk assessment is anders, omdat iedere functie weer andere capaciteiten en competenties vraagt. Ook het doel van het assessment kan verschillen. Onderdelen die je tijdens het assessment center kunt verwachten, zijn:

  • Het interview: De assessment-dag begint meestal met een gesprek met de assessor, om een goed beeld van jou en je interesses, motivatie en sterke en zwakke punten te krijgen.
  • Schriftelijke opdracht: Naast mondelinge opdrachten krijg je tijdens het assessment center een schriftelijke opdracht. Wat de opdracht precies is, hangt af van je functie en het doel van de test.
  • Persoonlijkheidsvragen en capaciteitentests: Tijdens het assessment center vul je ook diverse persoonlijkheidsvragenlijsten in en maak je capaciteitentests. Bij een capaciteitentest testen we je op je intellect. Hier gebruiken we vaak IQ-testen voor.
  • Simulatieoefeningen en rollenspellen: Bij een simulatieoefening testen we je praktische vaardigheden, waarbij je in gesprek gaat met een acteur of actrice. Zo ontdekken we hoe je omgaat met bepaalde situaties.

Wie neemt het assessment af?

Bij Dijk & Van Emmerik werken verschillende deskundige psychologen en assessment-begeleiders die het dagprogramma samenstellen, de assessments afnemen en na het assessment een rapport opstellen voor de kandidaat en de opdrachtgever.

Waar wordt het assessment afgenomen?

Het assessment nemen we bij ons op kantoor af. We bieden ook (volledig) online assessments aan of hybride vormen: de kandidaat maakt dan een deel van de teksten thuis en een deel op kantoor.

Informatie, tips en oefenen

Voordat je als kandidaat het assessment gaat maken, krijg je genoeg informatie, tips en oefeningen om goed voorbereid te zijn op je assessment. Lees ook onze assessment-tips.

Neem contact met ons op

Contact opnemen met Dijk & Van Emmerik voor vragen of meer informatie? Dat kan, bel ons via 020 609 7700 of vul het contactformulier in.