Assessment center


Het assessment center is een methode om te ontdekken welke talenten, ontwikkelpunten en capaciteiten een (potentiële) medewerker heeft. Het assessment center bestaat niet uit één opdracht, maar uit een op maat samengesteld dagprogramma met verschillende testen en opdrachten.

Voor wie is een assessment center geschikt?

Een assessment center inzetten als werkgever


Als (potentieel) werkgever is het handig om een assessment center in te zetten tijdens de werving- en selectie van nieuw personeel of voor het verkrijgen van meer inzicht bij bijvoorbeeld ontwikkeltrajecten van het huidige personeel. Dijk & Van Emmerik stelt het assessment center aan de hand van de betreffende functie en de wensen van de opdrachtgever (huidige of toekomstige werkgever) samen.

Een assessment center maken als (potentiële) werknemer


Een assessment maak je meestal gedurende het sollicitatieproces bij je potentiële werkgever, maar het is ook mogelijk om een assessment te maken als onderdeel van een ontwikkeltraject bij je huidige werkgever of zelfs als zelfstandig ondernemer. Zo krijg je meer inzicht in je kennis, capaciteiten en karakter. We toetsen je in een assessment center op zes tot acht competenties.

Uit welke onderdelen bestaat een assessment center?


Elk assessment is anders, omdat iedere functie weer andere capaciteiten en competenties vraagt. Ook het doel van het assessment kan verschillen. Onderdelen die je tijdens het assessment center kunt verwachten, zijn:

Oranje met roze bulletpoint cijfer 1

Het interview


De assessment-dag begint meestal met een gesprek met de assessor, om een goed beeld van jou en je interesses, motivatie en sterke en zwakke punten te krijgen.

Oranje met roze bulletpoint cijfer 2

Schriftelijke opdracht


Naast mondelinge opdrachten krijg je tijdens het assessment center een schriftelijke opdracht. Wat de opdracht precies is, hangt af van je functie en het doel van de test.

Oranje met roze bulletpoint cijfer 3

Persoonlijkheidsvragen en capaciteitentests


Tijdens het assessment center vul je ook diverse persoonlijkheidsvragenlijsten in en maak je capaciteitentests. Bij een capaciteitentest testen we je op je intellect. Hier gebruiken we vaak IQ-testen voor.

Oranje met roze bulletpoint cijfer 4

Simulatieoefeningen en
rollenspellen


Bij een simulatieoefening testen we je praktische vaardigheden, waarbij je in gesprek gaat met een acteur of actrice. Zo ontdekken we hoe je omgaat met bepaalde situaties.

Wie neemt het assessment af?


Bij Dijk & Van Emmerik werken verschillende deskundige psychologen en assessment-begeleiders die het dagprogramma samenstellen, de assessments afnemen en na het assessment een rapport opstellen voor de kandidaat en de opdrachtgever.

Waar wordt het assessment afgenomen?


Het assessment nemen we bij ons op kantoor af. We bieden ook (volledig) online assessments aan of hybride vormen: de kandidaat maakt dan een deel van de teksten thuis en een deel op kantoor.

Informatie, tips en oefenen


Voordat je als kandidaat het assessment gaat maken, krijg je genoeg informatie, tips en oefeningen om goed voorbereid te zijn op je assessment. Lees ook onze assessment-tips.

Tarief assessment center


Voor dit assessment hanteren we het onderstaande tarief.

Assessment center
Inclusief testen
€ 1885 ,-
Offerte aanvragen
Assessment center op zaterdag
Inclusief testen
€ 2425 ,-

Spreken met een specialist


Contact opnemen met Dijk & Van Emmerik voor vragen of meer informatie? Dat kan!

Julia Emmer
Psycholoog NIP, coach & trainer

Gerelateerde pagina’s

Competentieassessment


Tijdens een competentieassessment kijken we naar 1 of 2 specifieke competenties die van belang zijn voor de functie.

Executive assessment


Het executive assessment is gericht op directie- en bestuursfuncties en uitgebreider dan een regulier assessment.

Zzp-assessment


In dit assessment staan andere competenties centraal. Ook toetsen we of de zzp’er verantwoordelijk en betrouwbaar is.

Re-integratie assessment


In het RAC onderzoeken we, naast competenties en drijfveren, ook de oorzaak van uitval. We geven advies voor preventie en/of re-integratie.

Assessments en diversiteit


Een goed, professioneel assessment zorgt ervoor dat de selectie eerlijk verloopt. We leggen je graag uit hoe we dit doen.

Online assessments


Maak vanuit het hele land – of daarbuiten – gebruik van onze expertise. Zonder reistijd, vanuit een vertrouwde (thuis)omgeving.