De uitslag van mijn assessment center: Tijd voor iets nieuws!


Drie jaar en drie maanden. Ik hou van ronde getallen. Zegt dat iets over mij? Nou, ik herinner me nog mijn mail op een zaterdagnacht, waarin ik solliciteerde bij Dijk & Van Emmerik. Een paar dagen later zat ik op kantoor in Amsterdam aan een test met cijferreeksen. En ik geloof niet dat mijn score zo geschikt was. Toch kreeg ik de baan. Zo werkt het soms met een assessment center, een term die ik eerder weleens gehoord had en fraai vond klinken, maar waarvan ik destijds nog geen benul had waar het eigenlijk écht voor staat. – door Jacklin Goverde

Datum

Leestijd

4 min

Type

Artikel

Voorbereiden op een assessment


Op mijn eerste werkdag kreeg ik van een kandidaat die ik uitnodigde voor een assessment center de vragen: ‘Hoe kan ik me voorbereiden?’ en ‘Hoe gaat dat dan?’ Het zijn de vragen die vaak gesteld worden. Ik zette hem in de wacht en vroeg het een collega. Het antwoord was dat voorbereiden eigenlijk niet kan. Je ontvangt informatie die je door kunt lezen en je kunt wat testen op het internet oefenen, zodat je weet hoe dergelijke testen werken. Hierdoor heb je inzicht in wat je ongeveer te wachten staat.

Een assessment is geen examen

Maar je kunt een assessment dus niet vooraf leren als een examen en hierdoor alle invloed hebben op de uitkomst. Hoe de dag er exact uit gaat zien, hoor en zie je aan het begin van de assessmentdag en het resultaat zal blijken tijdens het testen, de rollenspellen en het interview. Dat is natuurlijk niet het antwoord dat je hoopt te krijgen, omdat je dan nog steeds niet weet waar je aan toe bent. Sterker nog, het verhoogt de zenuwen voor sommigen alleen maar als je weet dat je je niet kunt voorbereiden.

Door de jaren heen heb ik veel kandidaten ontmoet. Sommigen voor een assessment center voor een functie die ze erg graag wilden hebben. Anderen in het kader van een outplacementtraject, een traject dat de meesten niet graag starten.

Marketingcommunicatie

Al snel zat ik met Flores van Emmerik aan tafel, omdat ik merkte dat ik naast mijn dagelijkse werkzaamheden zoveel meer deed waar ik eigenlijk veel liever mijn tijd aan besteedde. Na dat gesprek veranderde mijn functie naar een combinatie van office manager en marketing- & communicatiemedewerker. Er lag genoeg werk om op te pakken. We werden meer actief op social media en legden ook onze kandidaten hier het fijne over uit.

Met een glimlach

Het organiseren van bijeenkomsten en workshops nam ik met plezier onder mijn hoede en ik stond bijna altijd zelf bij de ontvangst. Daarnaast schonk ik met een glimlach koffie in voor kandidaten die zenuwachtig binnen kwamen voor een assessment. Ik probeerde ze op hun gemak te stellen en te begeleiden waar dat kon.

Fast forward naar drie jaar en drie maanden later


En nu, drie jaar en drie maanden later, kijk ik naar mezelf. Wat als ik nú een assessment center zou doen bij Dijk & Van Emmerik? Ik ben geen psycholoog, maar alles wat hier op de werkvloer gebeurt en de kandidaten die ik zag, hebben mij geleerd dat het het allerbelangrijkste is om datgene te doen waar je talent ligt en dat je daarbij nooit je passie uit het oog mag verliezen. Ik noemde ‘angst’ laatst een stofje in het hoofd en weet dat zelfvertrouwen aan te leren is.

Eigen bedrijf

Een tijd geleden besloot ik om naast mijn huidige baan voor mezelf te beginnen, omdat ik daar blij van word. Maar waarom zou ik dat niet fulltime doen? Met de zaken die ik voor mijn eigen bedrijf doe, houd ik me al ruim 12 jaar bezig, dus ik weet dat ik het kan, en mooier nog: ik weet dat het me nóg gelukkiger maakt. Maar hoe kan ik me voorbereiden? En hoe gaat dat dan? Alles overziend besefte ik dat ik een prima assessment center heb doorlopen hier bij Dijk & Van Emmerik, maar dat ik mezelf inmiddels toch als ongeschikt voor mijn functie beoordeel.

Ongeschikt geworden voor mijn eigen functie


“Ik heb een prima assessment center doorlopen hier bij Dijk & Van Emmerik, maar ik beoordeel mezelf nu toch als ongeschikt voor mijn functie.”

Jacklin Goverde Inmiddels succesvol ondernemer

Afscheid: Is al geregeld!

Met een nieuwe brochure, nieuwe visitekaartjes, een boekje en een zorgvuldig aangebrachte mailbox-structuur kunnen ze het bij Dijk & Van Emmerik wel even af zonder officemanager en marketing- & communicatiemedewerker. De website en alles wat nog gaat komen, vertrouw ik blind toe aan Onno, Antoine, Lauren en Colorworks. En als er wat hulp gewenst is dan weten ze mij te vinden.

Wijze lessen

Met deze wetenschap en wijze lessen in de pocket verlaat ik op 24 juli a.s. met een glimlach het pand. Ik ga het doen: fulltime aan de slag voor mijn eigen bedrijf ‘Is al geregeld!’.Daar kan ik me toch niet op voorbereiden. Ik ga wel zien wat er gebeurt.

Vacature Receptionist(e) / Administratief regisseur


Oh ja, er staat nu dus een vacature op de website voor de functie van Receptionist(e) / administratief regisseur. Succes met je assessment!

Team Dijk & Van Emmerik Psychologen, coaches & officemanagement