9.2 / 10 | 67 waarderingen
020 609 7700

Re-integratie bij long COVID (langdurige klachten na corona)

Re-integratie long COVID werknemers

Heb je na een coronabesmetting last van long COVID-klachten die je belemmeren weer (volledig) aan het werk te gaan? Je hebt vast al allerlei stappen gezet in je herstel. Je energie leren managen en het bewaken van grenzen voor werk en privé is echter niet eenvoudig. Negatieve gedachten, stress en piekeren kunnen je klachten verergeren. Bij Dijk & Van Emmerik helpen we je graag verder met een re-integratieprogramma op maat. We begeleiden dagelijks mensen met fysieke en cognitieve klachten, en zijn specialist in de psychologie die bij je herstel komt kijken. Op deze pagina lees je er meer over.

Ik ben werknemer

Re-integratie long COVID werkgevers

Als werkgever wil je dat medewerkers met long COVID op een gezonde, effectieve manier re-integreren. De klachten zijn soms lastig in te schatten en de prognose niet altijd voorspelbaar. Zowel voor werkgever als werknemer is het daarom zoeken naar balans: wat kan iemand op dit moment aan en hoe kan werk bijdragen aan verder herstel? Bij Dijk & Van Emmerik helpen we je om alle re-integratieverplichtingen na te komen. Vanuit onze expertise in het begeleiden van mensen met fysieke, cognitieve en psychologische klachten bieden we wat nodig is om je werknemer succesvol te laten re-integreren.

Ik ben werkgever

Bent u bedrijfs- of arboarts of paramedisch hulpverlener? Klik dan op de onderstaande knop voor meer informatie.

Re-integratie long COVID – informatie voor werknemers

Van de een op de andere dag heb je te maken met klachten die ervoor zorgen dat je zowel in het dagelijks leven als op het werk niet meer zo kan functioneren als voorheen. Vermoeidheid en koorts bij inspanning, spierpijn, hoofdpijn en druk op de borst zijn veelvoorkomende symptomen bij long COVID.

Effect long COVID op de mentale en emotionele balans

Nog lang na een COVID-besmetting last hebben van fysieke klachten en beperkingen in je (sociale) activiteiten heeft ook vaak effect op je mentale en emotionele balans. Omgaan met het minder kunnen, met de vermoeidheid, druk op de borst of last van je stem kan veel energie kosten en het accepteren daarvan is vaak lastig. Wat zou je graag weer alles kunnen doen en niet steeds de dag erna de prijs betalen van het leveren van (te veel) inspanning. Frustratie, onmacht, verdriet of boosheid zijn dan normale emoties. Zeker wanneer het voor je omgeving niet altijd duidelijk is waar je precies last van hebt.

Wij horen geregeld van onze cliënten dat stress en zorgen over de klachten aan de orde van de dag zijn. Ze piekeren of ze niet te veel of juist te weinig doen. Stress en piekeren kunnen de long COVID-klachten verergeren. In onze begeleiding leer je omgaan met je eigen belemmeringen en de moeilijke gedachten en gevoelens die bij je herstel en re-integratie komen kijken. Hoe zou het zijn als je meer ontspannen met je situatie om kunt gaan, zodat je je écht kunt richten op het terugvinden van een waardevol leven?

Begeleiding bij long COVID

We begeleiden zowel mensen met long COVID-klachten die (nog) niet kunnen werken als mensen met long COVID-klachten die weer (gedeeltelijk) aan het werk zijn. Elk mens en elke (werk)situatie is anders. Onze benadering is daarom persoonlijk met aandacht voor jouw vragen, wensen, waarden en (belemmerende) overtuigingen.

Een traject bestaat meestal uit de volgende onderdelen:

 • Intake en kennismaking (vrijblijvend)
 • Coachingssessies van een uur (of korter als je belastbaarheid een uur niet toelaat). Deze sessies kunnen we op verschillende manieren inrichten: face-to-facegesprekken, wandelcoaching, online of telefonische coaching, of een combinatie van deze vormen.
 • Tussen de afspraken door werken we met reflectieopdrachten en ervarings-oefeningen in de praktijk.

Effectieve aanpak mentale balans bij long COVID

Onze aanpak is gebaseerd op doeltreffende methoden zoals Acceptance & Commitment Therapy, lichaamsgerichte psychologie en vitaliteitscoaching. Het opbouwen van energie en belastbaarheid is bij long COVID-klachten zeer belangrijk voor het herstel en vraagt meestal om het aanpassen van je leefstijl. Mensen zijn vaak geneigd om klachten zo min mogelijk te willen voelen, door afleiding te zoeken of ze te negeren. Daarom werken we vanuit de lichaamsgerichte psychologie om te oefenen met het luisteren naar het lichaam. Ons lichaam is een belangrijke communicator. Het ervaren en onderzoeken van de klachten in plaats van hier de strijd mee aan te gaan, helpt.

Wil je vrijblijvend kennismaken, bel ons dan gerust, of stuur een e-mail.

Bel 020 609 7700 Stuur een E-mail

Een re-integratietraject bestaat uit verschillende stappen die je als medewerker moet doorlopen vanaf de eerste week van de ziekmelding. Op onze pagina over re-integratie hebben we de belangrijkste stappen voor je op een rij gezet.

Re-integratie long COVID – informatie voor werkgevers

Als werkgever wil je dat medewerkers met long COVID op een gezonde, effectieve manier kunnen re-integreren. De klachten zijn soms lastig in te schatten en de prognose nog niet altijd voorspelbaar. Mogelijk roept de re-integratie van je werknemer vragen op, zoals:

 • Wat is long COVID precies en wat houdt het in voor mijn medewerker en organisatie?
 • Zal mijn medewerker op termijn weer in staat zijn deze functie volledig uit te voeren?
 • Hoe lang zal het herstel duren?
 • Hoe zorg ik voor (gedeeltelijke) vervanging van deze persoon?
 • Wat moet ik allemaal regelen?

Bij Dijk & Van Emmerik nemen we je vragen en onzekerheden weg en helpen we je om alle re-integratieverplichtingen na te komen. Onze specialisten helpen je medewerker succesvol te re-integreren in je organisatie. Zit je met een of meerdere van de bovenstaande vragen en wil je snel meer helderheid? Klik dan op de knoppen hieronder voor persoonlijk contact.

Bel 020 609 7700 Stuur een E-mail

Wat is long COVID?

Een deel van de mensen houdt na een besmetting met corona langdurig klachten. Dat wordt ‘long COVID’ of 'PASC' (Post-Acute Sequelae of SARS-CoV-2 Infection) genoemd. Mensen met long COVID hebben klachten zoals vermoeidheid, kortademigheid, pijn op de borst, spier- en gewrichtspijn, neurocognitieve klachten (hoofdpijn, concentratieproblemen, vergeetachtigheid, woordvindstoornissen), hartkloppingen, aanhoudende koorts, langdurig verlies van reukvermogen, of kampen met een depressieve of angstgevoelens. Inmiddels is bekend dat een deel van die klachten lang blijven bestaan, maar dat de ernst ervan wel kan afnemen in de loop van de tijd.

Ongeveer 10-20% van de coronapatiënten ervaart weken tot maanden na besmetting klachten. Veel is nog onduidelijk, maar gelukkig is men wereldwijd druk bezig met het doen van onderzoek naar de langetermijngevolgen van corona en de herkenning en behandeling van de klachten. Tegelijkertijd komen er steeds meer mensen met Long COVID bij en moeten wij (werknemers, werkgevers, professionals) hier wel mee verder.

Impact Long COVID op werk, privé en sociaal leven

Met de grote diversiteit aan klachten kan long COVID impact hebben op verschillende levensgebieden. Moeheid, spierpijn, hoofdpijn, stress, angst en depressie zijn veel voorkomende symptomen die ervoor zorgen dat iemand zowel in het dagelijks leven als op het werk niet meer goed functioneert.

Men kan niet meer meedoen met activiteiten, waardoor eenzaamheid toeneemt. Daarnaast is er soms ook onbegrip vanuit de sociale omgeving en werkgevers. Soms verliezen mensen het vertrouwen in hun eigen herstelvermogen. Het komt namelijk veel voor dat klachten wat afnemen en iemand zich hersteld waant, te veel gaat doen, waarna de klachten net zo hard terugkomen (terugval). Het kan een cyclus van teleurstelling worden voor de persoon en diens omgeving. Dit kan onzeker maken.

Uit onderzoek blijkt dat zes en twaalf maanden na besmetting angst of depressie toenemen. Klachten zoals angst, somberheid, eenzaamheid, onzekerheid en teleurstelling komen vaak voor. Bij re-integratie is het dus zeer van belang dat er ook aandacht is voor de psychologische aspecten van het herstel.

Begeleiding werknemers bij long COVID

We begeleiden mensen met long COVID-klachten die (nog) niet kunnen werken én mensen met long COVID-klachten die weer (gedeeltelijk) aan het werk zijn. Elk mens en elke (werk)situatie is uniek. We stellen daarom voor iedere cliënt een persoonlijk re-integratieplan op met aandacht voor de vragen, wensen, waarden en (belemmerende) overtuigingen van de medewerker in kwestie. Waar nodig kan dit plan tussentijds worden bijgesteld.

Een traject bestaat meestal uit:

 • Een vrijblijvende intake en kennismaking
 • Coachingssessies van een uur (of korter als de belastbaarheid een uur niet toe laat). Bijvoorbeeld in de vorm van face-to-facegesprekken, online, telefonische of wandelcoaching.
 • Tussen de sessies gaat de cliënt in de praktijk aan de slag met reflectieopdrachten en ervarings-oefeningen.

Effectieve aanpak mentale balans bij long COVID

Onze aanpak is gebaseerd op doeltreffende methoden zoals Acceptance & Commitment Therapy, lichaamsgerichte psychologie en vitaliteitscoaching. Het opbouwen van energie en belastbaarheid is bij long COVID-klachten zeer belangrijk voor het herstel en vraagt meestal om het aanpassen van de leefstijl. Mensen zijn vaak geneigd om klachten zo min mogelijk te willen voelen, door afleiding te zoeken of ze te negeren. Daarom werken we vanuit de lichaamsgerichte psychologie om te oefenen met het luisteren naar het lichaam. Ons lichaam is een belangrijke communicator. Het ervaren en onderzoeken van de klachten in plaats van hier de strijd mee aan te gaan, helpt.

Plichten re-integratietraject

Een re-integratietraject bestaat uit verschillende stappen die je als werkgever moet doorlopen vanaf de eerste week van de ziekmelding. Op de pagina over re-integratie hebben we de belangrijkste stappen voor je op een rij gezet.

Re-integratie long COVID – informatie voor (para)medische professionals

Bij Dijk & Van Emmerik begeleiden we mensen met long COVID-klachten die (nog) niet kunnen werken én mensen met long COVID klachten die weer (gedeeltelijk) aan het werk zijn. Als re-integratiebegeleiders en arbeidspsychologen kunnen we de klachten niet oplossen, maar door de opbouw in het werk goed te begeleiden en het ontwikkelen van effectieve copingvaardigheden kunnen we cliënten wel helpen zo optimaal en gezond mogelijk te re-integreren.

Ieder mens en elke (werk)situatie is anders. Het vinden van de juiste energiebalans, is maatwerk. Onze aanpak is gebaseerd op effectieve methoden zoals Acceptance & Commitment Therapy, lichaamsgerichte psychologie en vitaliteitscoaching. Het opbouwen van energie en belastbaarheid is bij long COVID-klachten belangrijk voor het herstel en vraagt meestal om het aanpassen van de leefstijl. Deze gedragsveranderingen zijn voor veel mensen lastig.

We horen regelmatig van onze cliënten dat stress en zorgen over de long COVID-klachten aan de orde van de dag zijn. Ze piekeren of ze niet te veel of juist te weinig doen. Stress en piekeren kunnen de klachten verergeren. In onze begeleiding leren ze omgaan met hun belemmeringen en de moeilijke gedachten en gevoelens die bij het herstel komen kijken.

Anderen zijn geneigd om klachten zo min mogelijk te willen voelen, door afleiding te zoeken of ze te negeren, privé en op het werk. Ook dit kan hun herstel belemmeren. We werken vanuit de lichaamsgerichte psychologie om te oefenen met het luisteren naar het lichaam. Ons lichaam is een belangrijke communicator. Het ervaren en onderzoeken van de klachten in plaats van hier de strijd mee aan te gaan, helpt.

Contact

Heb je nog vragen of wil je meer weten over (re-integratie)begeleiding bij long COVID? Neem dan contact op met Esmee Verhagen via de onderstaande knoppen.

Bel 020 609 7700 Stuur een E-mail