Re-integratie long COVID - informatie voor werkgevers


Als werkgever wil je dat medewerkers met long COVID op een gezonde, effectieve manier re-integreren. De klachten zijn soms lastig in te schatten en de prognose niet altijd voorspelbaar. Bij Dijk & Van Emmerik helpen we je om alle re-integratieverplichtingen na te komen. Vanuit onze expertise in het begeleiden van mensen met fysieke, cognitieve en psychologische klachten bieden we wat nodig is om je werknemer succesvol te laten re-integreren.

Wat is long COVID?


Ongeveer 1-20 procent van de coronapatiënten houdt na een besmetting met COVID langdurig klachten. Dat wordt ‘long COVID’ of ‘PASC’ (Post-Acute Sequelae of SARS-CoV-2 Infection) genoemd. Mensen met long COVID hebben klachten zoals vermoeidheid, kortademigheid, pijn op de borst, spier- en gewrichtspijn, neurocognitieve klachten (hoofdpijn, concentratieproblemen, vergeetachtigheid, woordvindstoornissen), hartkloppingen, aanhoudende koorts, langdurig verlies van reukvermogen, of kampen met een depressieve of angstgevoelens. Inmiddels is bekend dat een deel van die klachten lang blijven bestaan, maar dat de ernst ervan wel kan afnemen in de loop van de tijd.

Impact long COVID op werk, privé en sociaal leven


Met de grote diversiteit aan klachten kan long COVID impact hebben op verschillende levensgebieden. Moeheid, spierpijn, hoofdpijn, stress, angst en depressie zijn veel voorkomende symptomen die ervoor zorgen dat iemand zowel in het dagelijks leven als op het werk niet meer goed functioneert.

Meedoen lukt niet altijd meer

Men kan niet meer meedoen met activiteiten, waardoor eenzaamheid toeneemt. Daarnaast is er soms ook onbegrip vanuit de sociale omgeving en werkgevers. Zowel voor werkgevers als medewerkers en omgeving is het zoeken naar balans: wat kan iemand op dit moment aan en hoe kan werk bijdragen aan verder herstel?

Cyclus van teleurstelling

Soms verliezen mensen het vertrouwen in hun eigen herstelvermogen. Het komt namelijk veel voor dat klachten wat afnemen en iemand zich hersteld waant, te veel gaat doen, waarna de klachten net zo hard terugkomen (terugval). Het kan een cyclus van teleurstelling worden voor de persoon en diens omgeving. Dit kan onzeker maken.

Psychologische aspecten

Uit onderzoek blijkt dat zes en twaalf maanden na besmetting angst of depressie toenemen. Wij merken in de begeleidingen dat klachten zoals angst, somberheid, eenzaamheid, onzekerheid en teleurstelling vaak voorkomen. Bij re-integratie is het dus zeer van belang dat er ook aandacht is voor de psychologische aspecten van het herstel.

Hoe ziet begeleiding bij long COVID eruit?


We begeleiden mensen met long COVID-klachten die (nog) niet kunnen werken én mensen met long COVID-klachten die weer (gedeeltelijk) aan het werk zijn. Elk mens en elke (werk)situatie is uniek. We stellen daarom voor iedere cliënt een persoonlijk re-integratieplan op met aandacht voor de vragen, wensen, waarden en (belemmerende) overtuigingen van de medewerker in kwestie. Waar nodig kan dit plan tussentijds worden bijgesteld.

Onderdelen re-integratetraject

Een traject bestaat meestal uit:

  • Een vrijblijvende intake en kennismaking
  • Coachingssessies van een uur (of korter als de belastbaarheid een uur niet toe laat). Bijvoorbeeld in de vorm van face-to-facegesprekken, online, telefonische of wandelcoaching.
  • Tussen de sessies gaat de cliënt in de praktijk aan de slag met reflectieopdrachten en ervarings-oefeningen.
  • Samen kijken we of terugkeren naar de eigen functie en eigen organisatie mogelijk is of dat een andere plek beter past.

Effectieve aanpak mentale balans bij long COVID

Onze aanpak is gebaseerd op doeltreffende methoden zoals Acceptance & Commitment Therapy, lichaamsgerichte psychologie en vitaliteitscoaching. Het opbouwen van energie en belastbaarheid is bij long COVID-klachten zeer belangrijk voor het herstel en vraagt meestal om het aanpassen van de leefstijl. Dit is niet altijd gemakkelijk.

Mensen zijn vaak geneigd om klachten zo min mogelijk te willen voelen, door afleiding te zoeken of ze te negeren. Daarom werken we vanuit de lichaamsgerichte psychologie om te oefenen met het luisteren naar het lichaam. Ons lichaam is een belangrijke communicator. Het ervaren en onderzoeken van de klachten in plaats van hier de strijd mee aan te gaan, helpt.

Plichten re-integratietraject

Een re-integratietraject bestaat uit verschillende stappen die je als werkgever moet doorlopen vanaf de eerste week van de ziekmelding. Op de pagina over re-integratie hebben we de belangrijkste stappen voor je op een rij gezet. Onze adviseurs werken Poortwachterproof.

Spreken met een specialist


Wil je meer weten over onze (re-integratie)begeleiding bij long COVID? Neem dan vrijblijvend contact op met ons op. 

Annemieke Dekker
Loopbaan- en re-integratiecoach

Gerelateerde pagina’s

Re-integratie long COVID
informatie voor werknemers


Je energie leren managen en omgaan met de zorgen en belemmeringen in je herstel is niet eenvoudig. Onze re-integratiespecialisten helpen graag verder.

Re-integratie - long COVID
informatie zorgprofessionals


We begeleiden cliënten bij het opbouwen van werk en ontwikkelen van effectieve copingvaardigheden, zodat ze zo optimaal en gezond mogelijk re-integreren.

Psychologische coaching en
begeleiding bij long COVID


Onze coaches helpen medewerkers te re-integreren bij long COVID-klachten. Met aandacht voor hun energiebalans en de psychologische aspecten van herstel.