Re-integratie long COVID - informatie voor werknemers


Heb je na een coronabesmetting last van long COVID-klachten die je belemmeren weer (volledig) aan het werk te gaan? Je hebt vast al allerlei stappen gezet in je herstel. Je energie leren managen en het bewaken van grenzen voor werk en privé is echter niet eenvoudig. Negatieve gedachten, stress en piekeren kunnen je klachten verergeren. Bij Dijk & Van Emmerik helpen we je graag verder met een re-integratieprogramma op maat.

Wat is het effect van long COVID op je mentale en emotionele balans?


Nog lang na een COVID-besmetting last hebben van fysieke klachten en beperkingen in je (sociale) activiteiten heeft ook vaak impact op je mentale en emotionele balans. Omgaan met minder kunnen, met de vermoeidheid, druk op de borst of last van je stem kan veel energie kosten en het accepteren daarvan is vaak lastig. Wat zou je graag weer alles kunnen doen en niet steeds de dag erna de prijs betalen van het leveren van (te veel) inspanning. Frustratie, onmacht, verdriet of boosheid zijn dan normale emoties. Zeker wanneer het voor je omgeving niet altijd duidelijk is waar je precies last van hebt.

Belemmeringen, gedachtes en gevoel

Wij horen geregeld van onze cliënten dat stress en zorgen over de klachten aan de orde van de dag zijn. Ze piekeren of ze niet te veel of juist te weinig doen. Stress en piekeren kunnen je klachten verergeren. In onze begeleiding leer je omgaan met je eigen belemmeringen en de moeilijke gedachten en gevoelens die bij je herstel komen kijken. Hoe zou het zijn als je meer ontspannen met je situatie om kunt gaan, zodat je je écht kunt richten op het terugvinden van een waardevol leven?

Hoe ziet onze begeleiding bij long COVID eruit?


Ieder mens en elke (werk)situatie is anders. Onze benadering is daarom persoonlijk met aandacht voor jouw vragen, wensen, waarden en (belemmerende) overtuigingen. We begeleiden zowel mensen met long COVID-klachten die (nog) niet kunnen werken als mensen met long COVID-klachten die weer gedeeltelijk aan het werk zijn.

Opbouw re-integratietraject

Een traject bestaat meestal uit de volgende onderdelen:

  1. Vrijblijvende intake en kennismaking
  2. Coachingssessies van een uur (of korter als je belastbaarheid een uur niet toelaat). Deze sessies kunnen we op verschillende manieren inrichten: face-to-facegesprekken, wandelcoaching, online of telefonische coaching, of een combinatie van deze vormen.
  3. Tussen de afspraken door werken we met reflectieopdrachten en ervarings-oefeningen in de praktijk.

Effectieve aanpak mentale balans bij long COVID

Onze arbeidspsychologen begeleiden dagelijks mensen met fysieke en cognitieve klachten, en zijn specialist in de psychologie die bij je herstel komt kijken. Onze aanpak is gebaseerd op doeltreffende methoden zoals ACT, lichaamsgerichte psychologie en vitaliteitscoaching. Het opbouwen van energie en belastbaarheid is bij long COVID-klachten zeer belangrijk voor het herstel en vraagt meestal om het aanpassen van je leefstijl.

Ervaren en onderzoeken

Mensen zijn vaak geneigd om klachten zo min mogelijk te willen voelen, door afleiding te zoeken of ze te negeren. Daarom werken we vanuit de lichaamsgerichte psychologie om te oefenen met het luisteren naar het lichaam. Ons lichaam is een belangrijke communicator. Het ervaren en onderzoeken van de klachten in plaats van hier de strijd mee aan te gaan, helpt.

Spreken met een specialist


Wil je weten of deze begeleiding wat voor jou is? Neem gerust contact met ons op.

Annemieke Dekker
Loopbaan- en re-integratiecoach

Gerelateerde pagina’s

Re-integratie -
informatie voor werknemers


Bij Dijk & Van Emmerik helpen we je om terug te keren naar je huidige werkgever (1e spoortraject) of bij het vinden van een nieuwe werkplek (traject 2e spoor).

Begeleiding bij omgaan
met long COVID klachten


Onze coaches helpen je te re-integreren bij long COVID-klachten. Met aandacht voor je energiebalans en de psychologische aspecten van je herstel.

Hoe we lichaamsgerichte
coaching toepassen


Wil je minder tijd doorbrengen in je hoofd, beter luisteren naar je lichaam en/of meer je eigen plek innemen? Dan kan lichaamsgerichte coaching je helpen.

Acceptance and commitment
therapy (ACT)


Maak kennis met ACT: een effectieve, leuke coachingsvorm die je slim leert omgaan met de lastige situaties, gedachten en gevoelens die bij het leven horen.

Vitaliteitscoaching -
informatie voor werknemers


Soms lijkt in het werk de waan van de dag de overhand te nemen. Onze vitaliteitscoaches helpen jou om blijvende stappen te zetten naar fijner en vitaler leven en werken.