9.2 / 10 | 67 waarderingen
020 609 7700

Assessments

Assessments voor werkgevers

Een assessment is erop gericht om talent, ontwikkeling en capaciteiten te ontdekken bij een kandidaat. Al meer dan twintig jaar nemen wij assessments af bij managers, professionals (ook zzp'ers) en uitvoerende werknemers. Kenmerkend daarbij is onze professionele, persoonlijke aanpak en een kritische keuze voor instrumenten die naadloos aansluiten op selectie- en ontwikkelkwesties. Bij Dijk & Van Emmerik geven we je als werkgever duidelijke en objectieve inzichten in de kwaliteit van een kandidaat.

Ik ben werkgever

Assessments voor werknemers

Een assessment of assessment center is een heel betrouwbare manier om inzicht te verkrijgen in jouw kennis, capaciteiten, karakter en competenties als (toekomstig) werknemer. Tijdens een assessment maken we gebruik van diverse meetinstrumenten die zowel passen bij de vraag vanuit de werkgever als bij  jou als kandidaat. Met als resultaat: een zo objectief mogelijk beeld, samengevat in een helder rapport met inzichten en adviezen waar je hoe dan ook wat aan hebt (ontwikkelperspectief).

Ik ben KANDIDAAT

Een assessment biedt objectief inzicht in de capaciteiten en persoonlijkheid van de kandidaat en diens ontwikkelperspectieven

Wat is een assessment?

Een assessment is een onderzoek om de talenten en capaciteiten van een (potentiële) werknemer te ontdekken. Bijvoorbeeld met als doel om te achterhalen of een kandidaat de juiste persoon is voor een bepaalde functie. Of om inzicht te geven bij loopbaanvraagstukken of ontwikkelingstrajecten. Een assessment bestaat uit verschillende onderdelen, zoals een interview, persoonlijkheidsvragenlijsten, opdrachten en een IQ-test.

Assessment - informatie voor werkgevers

Onze verschillende soorten assessments worden ingezet tijdens sollicitatieprocedures, voor het brengen van helderheid bij loopbaanvraagstukken of in ontwikkelingstrajecten. Onze kwaliteitsgarantie:

 • Voor ieder assessment selecteren we kritisch een combinatie van wetenschappelijk onderbouwde instrumenten die specifiek passen bij de vraag en de doelgroep (we volgen hierbij de COTAN-beoordeling)
 • Het assessment center wordt afgenomen door ervaren, vakkundige psychologen (NIP-geregistreerd)
 • Onze persoonlijke en professionele aanpak verhoogt het draagvlak voor de uitkomsten
 • We bieden duidelijke en herkenbare rapportages met ontwikkelperspectieven (ook bij selectie): inzichten waar zowel de opdrachtgever als kandidaat mee verder kan.
 • We zorgen voor een transparante, vlotte procesgang met meestal binnen een week een assessment

Assessment kosten

In de onderstaande tabel vind je de prijzen van assessments met verschillende invalshoeken. De getoonde tarieven zijn exclusief btw. Lees meer over de kosten van een assessment.

 • Competentieassessment

  Je wilt een aantal kandidaten onderzoeken op competentie en talent voor een bepaalde functie.

  Kosten assessment:

  € 1.565,-

  Direct aanvragen

 • Assessment Center

  Je wilt op een brede en diepe manier talenten onderzoeken voor uitdagende functies en ontwikkelingstrajecten.

  Kosten assessment:

  € 1.885,-

  Direct aanvragen
  Over Assessment center

 • Executive assessment

  Je wilt een gedegen en uitgebreid advies bij het benoemen van een kandidaat voor een topfunctie.

  Kosten assessment:

  € 2.425,-

  Direct aanvragen
  Over Executive assessment

Maatwerk

Bij Dijk & Van Emmerik maken we het assessment volledig op maat. Tijdens het intakegesprek met jou als HR-professional of werkgever worden alle mogelijkheden die wij bieden besproken. Ook bieden we graag extra service, zoals een assessment op zaterdag of de eindbeoordeling op dezelfde dag. Bel voor meer informatie met 020 609 7700 of vul het contactformulier in.

Duur en locatie van een assessment

Een assessment neemt in de meeste gevallen een gehele werkdag in beslag en vindt plaats op ons assessmentbureau in Amsterdam. Daarnaast bestaat de mogelijkheid om het assessment of een gedeelte daarvan online of op een andere locatie te doen. Het volledige programma bestaat uit de volgende onderdelen.

 • Minimaal twee gesprekssimulaties
 • Een schriftelijke opdracht
 • Een interview
 • Diverse intelligentietests
 • Verschillende persoonlijkheidsvragenlijsten en interessetests

Terugkoppeling na het programma

Direct na het assessment analyseren onze specialisten alle testen en wordt een volledig eindbeoordelingsrapport opgesteld. De uitslag en terugkoppeling van het assessment vindt altijd binnen een week na afname plaats, tenzij anders besproken met de opdrachtgever. Voor selectierondes of spoedassessments leveren wij de resultaten binnen één dag.

Het nut van een assessment

Met een assessment test je een werknemer of kandidaat op het potentiële arbeidsvermogen. De informatie die uit een assessment naar voren komt is zeer waardevol voor zowel de werkgever als werknemer. De resultaten zeggen namelijk iets over de mogelijkheden van een kandidaat, maar ook voor de sollicitant/werknemer zelf biedt het assessment veel inzicht. Je krijgt als werkgever bijvoorbeeld antwoord op de volgende vragen:

 • Is de kandidaat geschikt voor de functie?
 • Heeft de kandidaat de mogelijkheden om door te groeien binnen deze functie?
 • Welke persoonlijkheid heeft de kandidaat en past deze bij de cultuur en waarden van onze organisatie (cultural fit)?

De kandidaat zelf krijgt antwoord op vragen als:

 • Wat voor persoonlijkheid heb ik?
 • Welke functies sluiten aan bij mijn capaciteiten en persoonlijkheid?
 • Wat zijn mijn sterke en minder sterke kanten?
 • Hoe kan ik mij het beste ontwikkelen?

Op deze manier ontstaat er een betrouwbaar resultaat en weet je of de kandidaat past bij de functie en of deze over voldoende competenties beschikt. Wij adviseren je graag over welk assessment past bij jouw specifieke vraagstuk. Neem vrijblijvend contact met ons op voor een advies op maat.

Assessment voor zzp’ers

Het is een opkomende trend op de arbeidsmarkt: het inzetten van flexkrachten in de vorm van een zzp’er. Het directe voordeel voor een werkgever zijn de lagere personeelskosten wanneer er een rustige periode aanbreekt. Toch zijn er ook duidelijk aanwijsbare risico’s bij het werken met zzp’ers. Hoe weet je bijvoorbeeld of de zzp’er bij je organisatie past? Hoe zit het met het verantwoordelijkheidsgevoel? Wat is het risico op afbreuk van de zorgvuldig opgebouwde bedrijfsreputatie? Om deze vragen te kunnen beantwoorden en de risico’s in kaart te brengen, heeft Dijk & Van Emmerik een uniek assessment voor zzp’ers ontwikkeld.

Inhoud van dit assessment

Het assessment is speciaal ingericht om werkgevers inzicht te geven wat de afbreukrisico’s zijn bij inzet van een zzp’er. Daarna wordt de zzp’er die de werkgever op het oog heeft langs deze meetlat gelegd. Zo kan gedetailleerd in kaart worden gebracht of de zzp’er bij jouw bedrijf past en worden risico’s ondervangen. Naast dat dit vertrouwen geeft voor jou als werkgever, heeft dit onderzoek ook veel waarde voor de zzp’er. Met dit assessment worden namelijk de wederzijdse verwachtingen uitgesproken, wat de samenwerkingsrelatie versterkt.

Checklist zzp-assessment

Met de onderstaande checklist kun je als werkgever nagaan of je voldoende inzicht hebt in de afspraken en taken van de zzp’er:

 • Krijgt de zzp’er inzicht in strategische informatie van de opdrachtgever?
 • Is er direct contact tussen klanten en de zzp’er?
 • Kan de zzp’er een eigen werkwijze bepalen?
 • Is er controle voordat het werk naar klant gaat?
 • Wat is het belang van de klus voor de opdrachtgever?
 • Werkt de zzp’er samen met vaste medewerkers?
 • Wat is het verschil in tarief/salaris?
 • Werkt de zzp’er ook voor concurrentie?

Met een assessment bij Dijk & Van Emmerik krijg je inzicht in hoe de zzp’er een waardevolle bijdrage kan leveren aan je bedrijfsvoering. Ook wordt onderzocht hoe de zzp’er kan voldoen aan de eisen van de werkgever. Meer weten over ons assessment voor zzp’ers? Neem direct contact op met Flores van Emmerik via 020 609 7700 of stuur een email naar info@dijkenvanemmerik.nl.

Over assessmentbureau Dijk & Van Emmerik

Dijk & Van Emmerik is een assessmentbureau in Amsterdam. Met een team van deskundige professionals verzorgen wij al sinds 1995 assessments, outplacementtrajecten en loopbaancoaching. Doordat we verschillende diensten hebben, hebben we ook verschillende oplossingen en zienswijzen voor problemen. We denken mee en hebben altijd wel een paar oplossingen. Lees meer over ons assessmentbureau. Kom vrijblijvend langs of bel ons op 020 609 7700.

Assessment - informatie voor werknemers

Een assessments geeft op betrouwbare wijze inzicht in jouw kennis, capaciteiten, karakter en competenties als (toekomstig) werknemer. Tijdens een assessment zetten we diverse meetinstrumenten in om een zo objectief mogelijk beeld te kunnen schetsen. Tijdens een assessment brengen we de volgende zaken in kaart:

 • Persoonlijkheidskenmerken
 • Interpersoonlijke vaardigheden
 • Professionele vaardigheden zoals leiderschap, sales, adviseren
 • Intellect, ontwikkelingsbehoeften en leervermogen
 • Motivatie en drijfveren

De testen die wij gebruiken zijn wetenschappelijk onderbouwd en selecteren we specifiek voor deze vraag en voor jou als kandidaat. De resultaten zijn daardoor betrouwbaar en hebben een hoge voorspellende waarde. Op deze manier kunnen wij jou zo goed mogelijk beoordelen en het beste advies verstrekken aan de opdrachtgever. Maar onze rapporten zijn zeker niet alleen voor je (mogelijk toekomstige) werkgever relevant. Ze bieden ook jou als kandidaat inzichten en perspectieven voor ontwikkeling waarmee je je voordeel kunt doen in je werk of in eventuele verdere sollicitaties.

Voor mijn werk heb ik een assessment gedaan incl. capaciteitentest. Dit was een onwijs leuke dag. Het rapport dat ik ontvangen heb was uitgebreid en helder geschreven. Ondanks dat er (voor mij aangename) verrassingen uitkwamen, klopte de persoonlijkheidsomschrijving zeer nauw.  - Wendy Peereboom

  Meer ervaringen van cliënten

Hoe ziet een assessmentdag eruit?

De assessments van Dijk & Van Emmerik duren in de meeste gevallen een hele werkdag; daarnaast bestaat natuurlijk de mogelijkheid om een gedeelte thuis online of op een andere locatie te doen. Het volledige programma bestaat uit de volgende onderdelen:

 • Een interview
 • Diverse intelligentietests
 • Schriftelijke opdracht
 • Minimaal twee gesprekssimulaties
 • Verschillende persoonlijkheidsvragenlijsten en interessetests

De onderdelen van een assessment

Geen enkel assessment is hetzelfde. Het hangt namelijk per assessment af welk doel de opdrachtgever heeft met het afnemen van het assessment. Zo kan het voor de ene functie belangrijk zijn om leidinggevende capaciteiten te toetsen, terwijl het voor een andere functie essentieel is dat je de juiste kennis bezit.

Het interview

Het interview tijdens een assessment is veel meer dan een gesprek over koetjes en kalfjes. De assessor gaat juist heel gericht op zoek naar informatie over wie jij bent. Hij of zij gebruikt daarvoor diverse methoden, die altijd bedoeld zijn om een goed beeld van jou te krijgen.

Een schriftelijke opdracht

Het assessment bevat vaak ook een schriftelijke opdracht op basis van een case. Soms is dat een managementopdracht. Soms een 'postbak' (in korte tijd afhandelen van mail en onderliggende stukken). Soms een planningsopdracht of schrijfopdracht zoals het opstellen van een memo. Wat jij precies krijgt, hangt af van de vraagstelling.

Diverse intelligentietests

Tijdens de intelligentietest wordt je getoetst op je totale intellect. Dat houdt in dat je de informatie moet verwerken met woorden, beelden of getallen. IQ-testen die je redeneervermogen en algemene intelligentie toetsen komen hierbij vaak voor.

Persoonlijkheidsvragen en interessetests

Tijdens een persoonlijkheidstest leggen we je een aantal meningen of stellingen voor. Aan jou de taak om aan te geven of je het eens bent met de uitspraak.

Gesprekssimulaties

De gesprekssimulaties worden gebruikt om je praktische vaardigheden te testen. Je gaat in gesprek met een acteur of actrice, waardoor je de kans krijgt om andere aspecten van jezelf te laten zien. Bij Dijk & Van Emmerik krijg je meestal twee praktijksimulaties.

Voorbereiden op een assessment

Bij een assessment is het belangrijk dat je goed beslagen ten ijs komt. Dat doe je onder andere door je goed in te lezen in het bedrijf en de functie, zodat je weet welke competenties nodig zijn en kunt inschatten of je over deze competenties beschikt. Zet je vaardigheden op een rij en vraag bij je collega’s en vrienden na of het beeld dat je van jezelf hebt, overeenkomt met hoe zij tegen jou aankijken. Matchen je competenties met de gestelde functie-eisen? Zorg dan dat je deze goed naar voren laat komen tijdens het assessment.

Zorg er ten slotte voor dat je helemaal topfit bent, zowel mentaal als fysiek. Bekijk meer assessmenttips.

Over assessmentbureau Dijk & Van Emmerik

Dijk & Van Emmerik is een assessmentbureau in Amsterdam. Al sinds 1995 verzorgen wij met een team van gedreven en deskundige psychologen assessments, outplacement, loopbaancoaching en psychologische begeleiding. Kijk voor meer informatie over ons assessmentbureau op de over ons-pagina.

Contact

Heb je vragen of wil je meer informatie over assessments? Bekijk de veelgestelde vragen of neem contact met ons op via 020 609 7700 of vul het contactformulier in.