9.2 / 10 | 67 waarderingen
020 609 7700

Online assessments

Dijk & Van Emmerik voert al ruim tien jaar assessment centers uit die volledig online plaatsvinden. Op deze manier kunnen opdrachtgevers en kandidaten vanuit het hele land – en soms ver daarbuiten – gebruikmaken van onze expertise. Zonder reistijd, vanuit een vertrouwde (thuis)omgeving. Sinds de periode van maatregelen rond het coronavirus is het aantal online assessments dat we uitvoeren alleen maar toegenomen (hoewel er ook hernieuwde waardering is voor onderdelen op kantoor).

Een online assessment heeft in principe exact dezelfde onderdelen als een assessment bij ons op kantoor. Op deze pagina lees je hoe een online assessment precies in zijn werk gaat, maar kijk voor uitgebreidere informatie over assessments vooral ook op onze andere assessment-pagina’s.

Tips en toelichting online assessments

Voor veel van onze opdrachtgevers en kandidaten is een (online) assessment nieuw. Hieronder leggen we uit hoe een online testdag verloopt en geven we tips voor het inrichten van een goede assessment-werkplek thuis.

Programma online assessment

Een assessment duurt meestal een gehele werkdag. Zeker bij een online assessment is het echter mogelijk een deel van de testen (bijvoorbeeld persoonlijkheidsvragenlijsten) al eerder te maken. Net als bij een regulier assessment bestaat het programma van een online assessment uit de volgende onderdelen:

  • Persoonlijkheidsvragenlijsten en interessetests
  • Diverse intelligentietests
  • Minimaal twee gesprekssimulaties (rollenspellen)
  • Een schriftelijke opdracht
  • Een interview

In de week voor het assessment ontvang je als kandidaat van ons per e-mail het programma voor de dag, informatie over de video-omgeving waar we mee werken (Whereby) en inloggegevens voor de diverse testen.

Testen voorafgaand aan de testdag maken

Voorafgaand aan de testdag maak je zelfstandig online verschillende tests en vragenlijsten, zoals persoonlijkheidsvragenlijsten, drijfverenvragenlijsten en een zelfbeschrijving. Je krijgt hiervoor inloggegevens. Een deel van deze testen gaat op tijd.

Capaciteitentest

De ACT-capaciteitentest maak je ook voorafgaand aan de testdag. Het is voor ons belangrijk dat we zeker weten dat de capaciteitentest door jouzelf en in een gecontroleerde omgeving is gemaakt. Daarom vragen wij je om op een later moment (vaak tijdens de testdag), thuis met de webcam aan, een verificatietest te maken. Hiermee kunnen wij eventuele scoreverschillen ontdekken.

De verificatietest duurt ongeveer 15 minuten. Deze test is een stuk korter dan de volledige capaciteitentest die je eerder maakte. Via de digitale verbinding kijkt ditmaal de assessor mee. Net als bij de ACT-capaciteitentest zelf lopen de vragen op tijd en mag er geen rekenmachine worden gebruikt. Wel mag je aantekeningen maken.

Rollenspel

Het rollenspel vindt plaats via de video-omgeving (de digitale werkkamer van Whereby) en duurt inclusief voorbereiding en nagesprek ongeveer 60 minuten. Je krijgt op de testdag zelf in Whereby een document toegestuurd waarmee je je kunt voorbereiden op het rollenspel. Hierin wordt de casus en je opdracht beschreven. Je hebt een beperkte voorbereidingstijd. Zodra de voorbereidingstijd voorbij is, verschijnt de assessor in de digitale werkkamer en is er ruimte om eventuele vragen te stellen. Daarna laat de assessor de acteur binnen in de digitale werkkamer en begint het rollenspel.

Interview

Het interview met de assessor duurt ongeveer 60 minuten. In het interview besteedt hij of zij onder meer aandacht aan relevante competenties, je huidige (werk)situatie en je motivatie en drijfveren.

Stel vragen!

Begrijp je de bedoeling of werking van een test niet helemaal, vraag ons dan om extra uitleg. We zijn te bereiken via 020-6097700 en proberen je zo snel mogelijk verder te helpen. Het is geen minpunt als je iets niet direct begrijpt, dus neem vooral contact op. Liever een keer te veel dan te weinig. Het zou jammer zijn als je een test minder goed maakt omdat je deze niet helemaal begrijpt.

Tips voor een goede assessment-ervaring thuis

Volg voor een goede testdag online de volgende adviezen:

Omgeving

Zorg ervoor dat je de testen in een rustige en voor jou fijne omgeving kunt maken. Het is niet prettig als je gestoord wordt tijdens het assessment. Informeer je gezin of huisgenoten daarom vooraf dat je deelneemt aan een assessment. Verder raden we je aan om je mobiele telefoon tijdens het assessment uit te zetten. Zo blijf je goed gefocust.

Maak het jezelf zo prettig mogelijk

Ga voordat je begint aan een onderdeel nog even naar het toilet, pak wat te drinken en te eten en leg een notitieblok klaar om aantekeningen te maken. Zorg dat je niet met een gehaast gevoel aan de testen begint en maak om helder te blijven tussendoor bijvoorbeeld even een korte wandeling.

Controleer je internetverbinding

Voor een online assessment is een goede internetverbinding van cruciaal belang. Test daarom deze verbinding ruim van tevoren. Spreek ook met eventuele huisgenoten af dat ze niet te zwaar gebruik gaan maken van het internet terwijl je bezig bent met een rollenspel of het interview. Het downloaden van grote bestanden of video’s en het spelen van online games kunnen (afhankelijk van je internetsnelheid) invloed hebben op de kwaliteit van de videobelverbinding.

Test je apparatuur voor het videogesprek

Controleer je apparatuur (laptop, tablet, PC) ruim voor het assessment start, bijvoorbeeld door alvast een keer te videobellen met familie of vrienden. Zorg ervoor dat je camera en microfoon het goed doen. Let erop dat je goed genoeg te zien bent. Is er genoeg licht? Of juist te veel tegenlicht? Zorg daarnaast voor een rustige achtergrond.

Meer informatie

Heb je nog vragen of wil je meer informatie over onze assessments? Kijk dan op de veelgestelde vragen-pagina  of neem contact met ons op via 020 609 7700 of het contactformulier.