9.2 / 10 | 67 waarderingen
020 609 7700

Wat is een assessment?

Een assessment is een (psychologisch) onderzoek met als doel het ontdekken van de talenten, ontwikkelmogelijkheden en capaciteiten van een (potentiële) werknemer. Meestal proberen we tijdens een assessment te achterhalen of een kandidaat de juiste persoon is voor een bepaalde functie. Een assessment kan echter ook gebruikt worden om helderheid te brengen bij loopbaanvraagstukken of ontwikkelingstrajecten.

Een assessment bestaat uit verschillende onderdelen waarin we de werksituatie nabootsen. Zo worden er testen gedaan, rollenspelen uitgevoerd en interviews afgenomen. De opdrachten worden uiteraard afgestemd op de soort functie waarop de kandidaat solliciteert. Gaat het bijvoorbeeld om een management functie? Dan zal de kandidaat voornamelijk worden beoordeeld op leidinggevende kwaliteiten. Meer weten of je direct aanmelden voor een assessment bij Dijk & Van Emmerik? Neem gerust contact met ons op!

Bel 020 609 7700 Stuur een e-mail

Waarom een assessment?

Er zijn meerdere redenen om te kiezen voor een assessment. Een (potentiële) werknemer wordt getest op zijn talenten en capaciteiten op de werkvloer.

Inzicht voor de werkgever

Voor de werkgever geeft dit zeer verhelderende inzichten. Is de kandidaat (nog wel) geschikt voor deze functie? Heeft de kandidaat de potentie om door te groeien binnen deze functie? Past de persoonlijkheid van de kandidaat bij het bedrijf? Dit zijn allemaal vragen die met behulp van een assessment beantwoord kunnen worden.

Inzicht voor de werknemer

Ook voor de kandidaten werkt een assessment vaak zeer verhelderend. Kandidaten krijgen inzicht in hun eigen persoonlijkheid en sterke en minder sterke kanten. Ze leren hoe ze zichzelf het best kunnen ontwikkelen en welke functies wel of juist niet bij hen passen. Op deze manier scheppen we voor beide partijen duidelijkheid over de vraag of een kandidaat bij de functie en het bedrijf past.

Assessments van Dijk & Van Emmerik

Bij Dijk & Van Emmerik hebben we ruim 27 jaar ervaring met het afnemen van assessments bij managers, professionals en uitvoerende werknemers. Kenmerkend voor onze assessments is onze professionele en persoonlijk aanpak die perfect aansluit op selectie- en ontwikkelingskwesties.

Tijdens onze assessments beoordelen we kandidaten op de volgende vlakken:

 • Persoonskenmerken
 • Interpersoonlijke vaardigheden
 • Professionele vaardigheden, zoals leiderschap, sales en adviseren
 • Intellect, ontwikkelbehoeften en leervermogen
 • Motivatie en drijfveren
Onze assessments bestaan uit de volgende onderdelen:

 • Een interview
 • Schriftelijke opdracht
 • Minimaal twee gesprekssimulaties
 • Verschillende persoonlijkheidsvragenlijsten en interessetesten

Soorten assessments

Bij Dijk & Van Emmerik bieden wij assessments op maat aan. Onze assessments zijn in te delen vanuit drie verschillende invalshoeken:

Daarnaast kun je bij ons terecht voor assessments voor zzp’ers en assessments voor werknemers die zijn uitgevallen of dreigen uit te vallen.

Wat kost een assessment?

De kosten van een assessment hangen af van het type assessment. Bij Dijk & Van Emmerik bieden we drie verschillende soorten assessments aan. Lees meer over de kosten van onze assessments.

Hoe ziet een assessmentdag eruit?

Bij Dijk & Van Emmerik duren de assessments in meeste gevallen een hele werkdag. Het volledige programma bestaat uit de volgende onderdelen:

 • Een interview
 • Diverse intelligentietests
 • Schriftelijke opdracht
 • Minimaal twee gesprekssimulaties
 • Verschillende persoonlijkheidsvragenlijsten en interessetests

Uiteraard is het ook mogelijk om een assessment online te laten afnemen.

Meer over assessments

Wordt jouw vraag hier niet beantwoord? Bekijk dan de veelgestelde vragen-pagina of neem gerust contact met ons op via 020 609 7700 of door het contactformulier in te vullen. Wij zijn je graag van dienst.