Wat is een assessment?

Een assessment is een (psychologisch) onderzoek met als doel het ontdekken van de talenten, ontwikkelingen en capaciteiten van een (potentiële) werknemer. Meestal proberen we tijdens een assessment te achterhalen of een kandidaat de juiste persoon is voor een bepaalde functie. Een assessment kan echter ook gebruikt worden om helderheid te brengen bij loopbaanvraagstukken of ontwikkelingstrajecten.

Een assessment bestaat meestal uit verschillende onderdelen waarin we de werksituatie nabootsen. Zo worden er testen gedaan, rollenspelen uitgevoerd en interviews afgenomen. De opdrachten worden uiteraard afgestemd op de soort functie waarop de kandidaat solliciteert. Gaat het bijvoorbeeld om een management functie? Dan zal de kandidaat voornamelijk worden beoordeeld op leidinggevende kwaliteiten. Meer weten of je direct aanmelden voor een assessment bij Dijk & Van Emmerik? Neem gerust contact met ons op!

Bel 020 609 7700 Stuur een e-mail

Waarom een assessment?

Er zijn meerdere redenen om te kiezen voor een assessment. Een (potentiële) werknemer wordt getest op zijn talenten en capaciteiten op de werkvloer.

Inzicht voor de werkgever

Voor de werkgever geeft dit zeer verhelderende inzichten. Is de kandidaat (nog wel) geschikt voor deze functie? Heeft de kandidaat de potentie om door te groeien binnen deze functie? Past de persoonlijkheid van de kandidaat bij het bedrijf? Dit zijn allemaal vragen die met behulp van een assessment beantwoord kunnen worden.

Inzicht voor de werknemer

Ook voor de kandidaat zelf werkt een assessment vaak zeer verhelderend. De kandidaat krijgt inzicht in zijn eigen persoonlijkheid en in sterke en minder sterke kanten. Hij leert hoe hij zichzelf het best kan ontwikkelen en welke functies wel of juist niet bij hem passen. Op deze manier scheppen we voor beide partijen duidelijkheid met betrekking tot de vraag of de kandidaat bij de functie en het bedrijf past.

Assessments van Dijk & Van Emmerik

Bij Dijk & Van Emmerik hebben we al meer dan twintig jaar ervaring met het afnemen van assessments bij managers, professionals en uitvoerende werknemers. Kenmerkend voor onze assessments is onze professionele en persoonlijk aanpak die perfect aansluit op selectie- en ontwikkelingskwesties.

Tijdens onze assessments beoordelen we kandidaten op de volgende vlakken:

 • Persoonskenmerken
 • Interpersoonlijke vaardigheden
 • Professionele vaardigheden, zoals leiderschap, sales en adviseren
 • Intellect, ontwikkelingsbehoeften en leervermogen
 • Motivatie en drijfveren
Onze assessments bestaan uit de volgende onderdelen:

 • Een interview
 • Schriftelijke opdracht
 • Minimaal twee gesprekssimulaties
 • Verschillende persoonlijkheidsvragenlijsten en interessetesten

Soorten assessments

Bij Dijk & Van Emmerik bieden wij assessments op maat aan. Onze assessments zijn te verdelen in drie verschillende invalshoeken:

 • Competentieassessment
 • Assessment Center
 • Executive assessment

Daarnaast kun je bij ons terecht voor assessments voor zzp’ers en assessments voor werknemers die uit zijn gevallen of uit dreigen te vallen.

Wat kost een assessment?

De kosten van een assessment hangen af van het type assessment. Bij Dijk & Van Emmerik bieden we drie verschillende soorten assessments aan. De prijzen variëren van € 1.400,- tot € 2.175,-. Lees meer over de kosten van onze assessments.

Hoe ziet een assessment dag eruit?

Bij Dijk & van Emmerik duren de assessments in meeste gevallen een hele werkdag. Het volledige programma bestaat uit de volgende onderdelen:

 • Een interview
 • Diverse intelligentietests
 • Schriftelijke opdracht
 • Minimaal twee gesprekssimulaties
 • Verschillende persoonlijkheidsvragenlijsten en interessetests

Uiteraard is het ook mogelijk om een assessment online te laten afnemen.

Een heerlijke lunch

Een assessment is erg inspannend en kost veel energie. Bij Dijk & van Emmerik zorgen wij voor een smakelijke lunch, zodat je na de drukke ochtend weer vol energie kunt beginnen aan het middagprogramma. Voordat het assessment begint mag je een lunch uitkiezen van de uitgebreide menukaart. Onze cateraar bereidt heerlijke belegde broodjes, salades en verse vruchtensappen.

Meer over assessments

Wordt jouw vraag hier niet beantwoord? Bekijk dan de veelgestelde vragen-pagina of neem gerust contact met ons op via 020 609 7700 of door het contactformulier in te vullen. Wij zijn je graag van dienst.