9.2 / 10 | 67 waarderingen
020 609 7700

Psychologische coaching

Psychologische coaching voor werknemers

Merk je dat je vastloopt in je werk en je leven, of dat bepaalde gevoelens je belemmeren? Of wil je dingen anders aanpakken, maar weet je niet goed hoe? Onze psychologische coaching bestaat uit een individueel begeleidingstraject waarin we samen je situatie verkennen. We helpen je inzicht te krijgen in de patronen die jou in de weg staan bij wat je wilt doen en bereiken. In de psychologische coaching leer je beter met lastige gevoelens om te gaan en kom je tot meer acceptatie, zelfinzicht en ander gedrag. We kijken niet alleen naar je klachten, maar juist ook naar je kwaliteiten.

Ik ben werknemer

Psychologische coaching informatie voor werkgevers

In veel gevallen waarin een medewerker vastloopt, dreigt uit te vallen of al is uitgevallen is duidelijk dat er iets anders nodig is dan alleen begeleiding door de bedrijfsarts of een regulier coachingstraject. Onze NIP-geregistreerde psychologen maken een zorgvuldige inschatting van de wensen en de werkgerelateerde psychische en fysieke klachten. Psychologische coaching is erop gericht zowel de medewerker als de organisatie weer in beweging te krijgen. Daarvoor hebben we brede kennis van technieken in huis: doorverwijzen is zelden nodig.

Ik ben werkgever

Psychologische coaching als werknemer

Onze psychologische coaching is een individueel begeleidingstraject dat erop gericht is jou (en de situatie waarin je je bevindt) in beweging te brengen. Wat jij daarin wilt bereiken is voor ons het uitgangspunt. In de coaching sta jij als mens centraal: een mens met niet alleen klachten, maar juist ook veel kwaliteiten en mogelijkheden. We werken op verschillende niveaus (cognitief, emotioneel, fysiek) en met diverse technieken. Onze psychologen passen daarbij steeds toe wat jij of het traject op dat moment nodig heeft.

We zien vooral een mens met kwaliteiten en mogelijkheden.

Wat psychologische coaching niet is

Psychologische coaching is geen wonderpil. Het is geen behandeling of recept tegen vervelende gevoelens of situaties. Maar de coaching biedt je wel inzichten en handvatten waardoor je er beter mee om leert gaan. De coaching is ook geen algemene therapie: onze trajecten hebben altijd een link met werk, al kijken we zeker ook breder naar wat er verder speelt in je leven. Welke patronen heb je in je leven opgebouwd die maken dat je nu vastloopt? Het gaat in een psychologisch coachingstraject niet alleen om het verminderen van eventuele klachten, maar ook om persoonlijke groei.

Is psychologische coaching iets voor mij?

Er zijn verschillende aanleidingen voor psychologische coaching. Het is bijvoorbeeld geschikt in de volgende situaties:

 • Je loopt vast in je werk en voelt je futloos en gedemotiveerd
 • Je hebt iets ingrijpends meegemaakt en merkt dat dit een (te) grote invloed heeft in het hier en nu
 • Er is een conflictsituatie ontstaan op het werk
 • Je voelt je continu gehaast en hebt geen overzicht meer
 • Je ervaart stressklachten of bent daardoor (deels) uitgevallen
 • Je hebt veel last van piekeren of stelt te hoge eisen aan jezelf
 • Je cijfert jezelf te veel weg en komt niet goed voor jezelf op

Ben je benieuwd of coaching door onze psychologen je verder kan helpen bij waar jij tegen aanloopt? Neem gerust contact met ons op en ontdek wat we voor je kunnen betekenen. We bieden ook wachttijdoverbrugging voor de ggz aan.

Neem direct contact op

Kosten psychologische coaching

De kosten voor de coaching worden veelal vergoed door de werkgever. Informeer bij je HR-adviseur of leidinggevende naar de mogelijkheden. Je kunt voor een coachingstraject ook op een aantal andere manieren vergoeding krijgen zonder inbreng van je werkgever. Op deze pagina vind je een handig overzicht van de verschillende beschikbare vergoedingen, subsidies en financieringsopties.

Hoe verloopt het coachingstraject?

Voorafgaand aan de intake stellen we je een aantal vragen over jezelf, je wensen en je situatie. Op basis daarvan maken we een inschatting welke psycholoog uit ons team jou het beste kan helpen. Tijdens de intake formuleer je met de psycholoog een duidelijke coachingsvraag. In individuele gesprekken verkennen jullie vervolgens de situatie, je patronen en gevoelens en ga je aan de slag met het bereiken van jouw persoonlijke doel.

De gesprekken vinden plaats op ons kantoor in Amsterdam of online; een combinatie van op locatie en online is natuurlijk ook mogelijk.

Begeleiding is maatwerk

Elke situatie is verschillend en ook ieder individu is anders. Daarom richten we een psychologisch coachingstraject altijd voor jou op maat in. We maken hierbij gebruik van onder meer de volgende instrumenten en methoden:

 • ACT
 • Cognitieve gedragstherapie/RET
 • Voice dialogue
 • CSR-methodiek voor stress- en burn-out

Ons team van psychologen

De psychologen van Dijk & Van Emmerik vinden het belangrijk dat jij je welkom en op je gemak voelt. We moedigen je graag aan om anders te kijken naar je vraag en nodigen je uit tot nadenken én doen. Als team Dijk & Van Emmerik voeren we de slogan: ‘Passie voor mens en werk’, en dat menen we. Het doet ons goed om te zien dat we mensen weer op weg kunnen helpen, zodat zij hun werk en leven kunnen inrichten op een manier waar zij zich goed bij voelen. Zoals een van onze psychologen het formuleerde:

Het is mooi om te zien hoeveel het cliënten brengt wanneer zij leren accepteren dat ze mens zijn. Met alle gedachten en gevoelens die daarbij horen. Moedig vind ik het wanneer zij gaan staan voor wat voor hen echt belangrijk is.

Alle psychologen van Dijk & Van Emmerik zijn arbeids- en organisatiepsycholoog en NIP-geregistreerd. We werken daarnaast als bureau onder de kwaliteitsstandaarden van CEREO, NOLOC en OVAL.

Lees meer over ons team van psychologen

Veelgestelde vragen werknemers

We krijgen regelmatig vragen over onze psychologische coaching. De meest voorkomende hebben we hieronder voor je verzameld. Staat je vraag er niet tussen? Neem dan contact met ons op via 020-609 77 00 of receptie@dijkenvanemmerik.nl.

Ik mag vanuit mijn werk dit traject doen. Blijft alles wat ik vertel wel tussen mij en mijn psycholoog?

Ja, alles wat je bespreekt met je psycholoog blijft tussen jullie. Tenzij je nadrukkelijk toestemming geeft om informatie te delen, bijvoorbeeld met je huisarts of met je leidinggevende. We werken strikt vertrouwelijk volgens de Beroepscode van het Nederlands Instituut van psychologen (NIP).

Stellen jullie ook een diagnose?

Nee, onze psychologen stellen geen diagnose. Een diagnose is vaak nodig voor een gespecialiseerde behandeling en dan in het bijzonder voor de vergoeding van deze behandeling vanuit de verzekeraar. Wij zijn onafhankelijk en delen geen informatie met verzekeraars, daarom is een diagnose niet nodig.

Het is overigens wel mogelijk met een traject bij ons de wachttijd te overbruggen tot (de intake voor) een specialistische behandeling in de ggz. Je leest erover op de pagina Wachttijdoverbrugging ggz.

Stel dat ik een traject als psychologische coaching start, maar ik daarin ook een loopbaanvraag of iets dergelijks blijk te hebben. Kan dat ook bij jullie?

Ja, we kunnen in het coachingstraject ook loopbaantesten, carrièrecoaching of bijvoorbeeld een gerichte training opnemen als dat behulpzaam is. Onze coaches zijn ook loopbaancoach en hebben oog voor mogelijke loopbaanvragen. Ons brede aanbod is te vinden op deze website.

Moet je van tevoren afspreken dat het traject bijvoorbeeld tien sessies omvat?

Nee, we kunnen ook uitgaan van drie of zes sessies, waarna we evalueren of je daaraan voldoende hebt om verder te kunnen. Of dat het goed is het aantal sessies uit te breiden, dat is geen probleem.

 

Psychologische begeleiding – informatie voor werkgevers

In veel gevallen waarin een medewerker vastloopt, dreigt uit te vallen of al is uitgevallen is duidelijk dat er iets anders nodig is dan alleen begeleiding door de bedrijfsarts of een regulier coachingstraject. Onze psychologen maken een zorgvuldige inschatting van wensen en de werkgerelateerde psychische en fysieke klachten. Een verkeerde aanpak kan de situatie immers verergeren.

Psychologische coaching is erop gericht datgene te doen wat nodig is om zowel de medewerker als de organisatie weer in beweging te krijgen. In het coachingstraject pakken we de oorzaak van de situatie aan, vaak al voor het ingaan van eventuele formele stappen in het re-integratieproces. Daardoor zorgt een aanvankelijke investering in coaching voor een kostenbesparing op de langere termijn.

De voordelen van psychologische begeleiding voor de werkgever:

 • Het traject brengt een vastgelopen situatie in beweging
 • De begeleiding helpt de medewerker de eigen verantwoordelijkheid te erkennen
 • De coaching richt zich op het werk en is toepasbaar op het werk
 • Een pijnpunt bij de werknemer, in het team of in de organisatie wordt omgebogen naar groei
 • Je geeft invulling aan goed werkgeverschap
 • Er komen regelmatig bruikbare tips naar voren voor de leidinggevenden

Psychologen Dijk & Van Emmerik

Al onze psychologen zijn arbeids- en organisatiepsycholoog en geregistreerd bij het Nederlands Instituut van Psychologen. In ons werk richten we ons niet alleen op klachten, maar juist ook op de kwaliteiten en mogelijkheden van onze cliënten. We werken op verschillende niveaus (cognitief, emotioneel, fysiek) en met diverse technieken (zie onderstaand). Onze psychologen passen daarbij steeds toe wat het traject op dat moment nodig heeft.

 • ACT
 • Cognitieve gedragstherapie/RET
 • Voice dialogue
 • CSR-methodiek voor stress- en burn-out

De voordelen van Dijk & Van Emmerik:

 • Een bredere kijk door organisatiepsychologische expertise
 • Wij werken onder hoge kwaliteitsstandaarden van CEREO, OVAL, NOLOC en CSR (stress en burn-out)
 • In onze trajecten maken wij gebruik van effectieve, wetenschappelijk bewezen technieken

Lees meer over ons team van psychologen

Wanneer psychologische begeleiding?

Er zijn verschillende situaties waarin het passend is om je werknemer een begeleidingstraject aan te bieden. Bijvoorbeeld:

 • Een medewerker is minder gemotiveerd en/of heeft psychische of fysieke klachten
 • Er is een arbeidsconflict of conflict in het team ontstaan
 • Een medewerker dreigt uit te vallen of is al uitgevallen
 • Een medewerker cijfert zich te veel weg en komt onvoldoende voor zichzelf op

We bieden ook wachttijdoverbrugging voor de ggz aan.

Wat kost psychologische begeleiding?

Elke persoon en iedere situatie is anders. Daarom bieden we altijd maatwerkoplossingen aan. Hierdoor variëren de kosten voor begeleidingstrajecten, meestal bestaan deze uit drie, zes, tien of twaalf gesprekken van een uur. Begeleiding en coaching hebben geen vanafprijs; we werken hierbij met een uurtarief. De prijzen vind je op onze tarievenpagina.

Veelgestelde vragen werkgevers

Naast de vraag naar de kosten van psychologische coaching, zijn er nog meer vragen over coachingstrajecten waarop werkgevers vaak een antwoord zoeken. Hieronder hebben we de meestgestelde vragen van werkgevers voor je op een rij gezet.

Hoe lang duurt een psychologisch coachingstraject?

Een traject duurt gemiddeld drie tot negen maanden, afhankelijk van de precieze vraag.

Is er een wachtlijst of -periode voor de psychologische coaching?

Nee, er is op dit moment geen wachtlijst. De intake wordt binnen twee tot vier weken na de aanvraag ingepland en het traject start, na akkoord van de medewerker en werkgever, direct na de intake.

Wanneer kies je voor ‘reguliere’ coaching en wanneer voor psychologische coaching?

Bij psychologische coaching is er vaak wat meer nodig, bijvoorbeeld extra aandacht voor de vraag achter de vraag of dieperliggende patronen die voor belemmeringen zorgen. Wij maken intern het onderscheid tussen de diverse vormen van coaching en begeleiding minder; we kijken vooral wat een traject nodig heeft. We hebben zowel arbeids- en organisatiepsychologische expertise in huis als arbeidsmarktkennis en ervaring in loopbaancoaching. Ook bieden we diverse trainingen rond werk aan, (ontwikkel)assessments en re-integratie. Doorverwijzen is voor vraagstukken op het gebied van werk daardoor zelden nodig.

Neem contact op over psychologische coachingstrajecten

Heb je meer vragen over de mogelijkheden van onze trajecten? Neem contact met ons op via 020 609 7700 of vul het contactformulier in.

020 609 7700 Mail ons