Psychologische coaching - informatie voor werknemers


Merk je dat je vastloopt in je werk en je leven, of dat bepaalde gevoelens je belemmeren? Of wil je dingen anders aanpakken, maar weet je niet goed hoe? Onze psychologische coaching bestaat uit een individueel begeleidingstraject waarin we samen je situatie verkennen. We helpen je inzicht te krijgen in de patronen die jou in de weg staan bij wat je wilt doen en bereiken. Je leert beter met lastige gevoelens om te gaan en komt tot meer acceptatie, zelfinzicht en ander gedrag.

Is psychologische coaching iets voor mij?


Er zijn verschillende aanleidingen voor psychologische coaching. Een reeks van zes, negen of twaalf coachingsessies is bijvoorbeeld geschikt in de volgende situaties:

  • Je loopt vast in je werk en voelt je futloos en gedemotiveerd
  • Je hebt iets ingrijpends meegemaakt en merkt dat dit een (te) grote invloed heeft in het hier en nu
  • Er is een conflictsituatie ontstaan op het werk
  • Je voelt je continu gehaast en hebt geen overzicht meer
  • Je ervaart stress of bent daardoor uitgevallen
  • Je hebt veel last van piekeren of stelt te hoge eisen aan jezelf
  • Je cijfert jezelf te veel weg en komt niet goed voor jezelf op

Kom weer in beweging

Onze psychologische coaching is erop gericht jou (en de situatie waarin je je bevindt) in beweging te brengen. Wat jij daarin wilt bereiken is voor ons het uitgangspunt. In de coaching sta jij als mens centraal: een mens met niet alleen klachten, maar juist ook veel kwaliteiten en mogelijkheden. We werken op verschillende niveaus (cognitief, emotioneel, fysiek) en met diverse technieken. Onze psychologen passen daarbij steeds toe wat jij of het traject op dat moment nodig heeft.

In de coaching sta jij centraal


“We zien vooral een mens met kwaliteiten en mogelijkheden.”

Team Dijk & Van Emmerik Amsterdam

Hoe ziet een psychologisch coachingstraject eruit?


Voorafgaand aan de intake stellen we je een aantal vragen over jezelf, je wensen en je situatie. Op basis daarvan maken we een inschatting welke psycholoog uit ons team jou het beste kan helpen. Tijdens de intake formuleer je met de psycholoog een duidelijke coachingsvraag. In individuele gesprekken verkennen jullie vervolgens de situatie, je patronen en gevoelens en ga je aan de slag met het bereiken van jouw persoonlijke doel. De gesprekken vinden plaats op ons kantoor in Amsterdam of online; een combinatie van op locatie en online is natuurlijk ook mogelijk.

Instrumenten en methoden psychologische coaching

Elke situatie is verschillend en ook ieder individu is anders. Daarom richten we de psychologische coaching altijd voor jou op maat in. We maken hierbij gebruik van onder meer de volgende instrumenten en methoden:

  • ACT
  • Cognitieve gedragstherapie/RET
  • Voice dialogue
  • CSR-methodiek voor stress- en burn-out

Wat psychologische coaching niet is


Psychologische coaching is geen wonderpil. Het is geen behandeling of recept tegen vervelende gevoelens of situaties. Maar de coaching biedt je wel inzichten en handvatten waardoor je er beter mee om leert gaan. De coaching is ook geen algemene therapie of vervanging voor een specialistische ggz-behandeling*: onze trajecten hebben altijd een link met werk, al kijken we zeker ook breder naar wat er verder speelt in je leven. Welke patronen heb je in je leven opgebouwd die maken dat je nu vastloopt? Het gaat in een psychologisch coachingstraject niet alleen om het verminderen van eventuele klachten, maar ook om persoonlijke groei.

*Wij bieden overigens wel een ander traject aan om de wachttijd tot (de intake voor) een specialistische ggz-behandeling te overbruggen.

Wie betaalt de psychologische coaching?


De kosten voor de coaching worden veelal vergoed door je werkgever. Informeer bij je HR-adviseur of leidinggevende naar de mogelijkheden. Je kunt voor een coachingstraject ook op een aantal andere manieren vergoeding krijgen zonder inbreng van je werkgever. We hebben een handig overzicht opgesteld van de verschillende beschikbare vergoedingen, subsidies en financieringsopties.

Staan voor wat je belangrijk vindt


“Het is mooi om te zien hoeveel het cliënten brengt wanneer zij leren accepteren dat ze mens zijn. Met alle gedachten en gevoelens die daarbij horen. Moedig vind ik het wanneer zij gaan staan voor wat voor hen echt belangrijk is.”

Esmee Verhagen Psycholoog en trainer bij Dijk & Van Emmerik

Ons team van psychologen


De psychologen van Dijk & Van Emmerik vinden het belangrijk dat jij je welkom en op je gemak voelt. We moedigen je graag aan om anders te kijken naar je vraag en nodigen je uit tot nadenken én doen. Als team Dijk & Van Emmerik voeren we de slogan: ‘Passie voor mens en werk’, en dat menen we. Het doet ons goed om te zien dat we mensen weer op weg kunnen helpen, zodat zij hun werk en leven kunnen inrichten op een manier waar zij zich goed bij voelen.

Alle psychologen van Dijk & Van Emmerik zijn arbeids- en organisatiepsycholoog en NIP-geregistreerd. We werken daarnaast als bureau onder de kwaliteitsstandaarden van CEREO, NOLOC en OVAL.

Veelgestelde vragen werknemers


Ik mag vanuit mijn werk dit traject doen. Blijft alles wat ik vertel wel tussen mij en mijn psycholoog?

Ja, alles wat je bespreekt met je psycholoog blijft tussen jullie. Tenzij je nadrukkelijk toestemming geeft om informatie te delen, bijvoorbeeld met je huisarts of met je leidinggevende. We werken strikt vertrouwelijk volgens de Beroepscode van het Nederlands Instituut van psychologen (NIP).

Stellen jullie ook een diagnose?

Nee, onze psychologen stellen geen diagnose. Een diagnose is vaak nodig voor een gespecialiseerde behandeling en dan in het bijzonder voor de vergoeding van deze behandeling vanuit de verzekeraar. Wij zijn onafhankelijk en delen geen informatie met verzekeraars, daarom is een diagnose niet nodig.

Het is overigens wel mogelijk met een traject bij ons de wachttijd te overbruggen tot (de intake voor) een specialistische behandeling in de ggz. Je leest erover op de pagina Wachttijdoverbrugging ggz.

Stel dat ik een traject als psychologische coaching start, maar ik daarin ook een loopbaanvraag of iets dergelijks blijk te hebben. Kan dat ook bij jullie?

Ja, we kunnen in het coachingstraject ook loopbaantesten, carrièrecoaching of bijvoorbeeld een gerichte training opnemen als dat behulpzaam is. Onze coaches zijn ook loopbaancoach en hebben oog voor mogelijke loopbaanvragen. Ons brede aanbod is te vinden op deze website.

Moet je van tevoren afspreken dat het traject bijvoorbeeld tien sessies omvat?

Nee, we kunnen ook uitgaan van drie of zes sessies, waarna we evalueren of je daaraan voldoende hebt om verder te kunnen. Of dat het goed is het aantal sessies uit te breiden, dat is geen probleem.

Hoe lang duurt een traject psychologische coaching?

Een traject duurt gemiddeld drie tot negen maanden, afhankelijk van je vraag.

Spreken met een specialist


Ben je benieuwd of deze coaching je verder kan helpen bij waar jij tegen aanloopt? Neem contact met ons op en ontdek wat we voor je kunnen betekenen.

Esmee Verhagen
Psycholoog NIP en Directeur Training & Coaching

Gerelateerde pagina’s

Stress en frustratie


Stress en frustratie horen bij het leven, maar kunnen heel vervelend zijn. Tijdens de coaching leer je beter met deze gevoelens omgaan.

Onzekerheid op het werk


Staan spanningen en twijfel op de voorgrond? Oefen hoe je moeilijke (werk)situaties op een ontspannen manier aan kunt gaan.

Perfectionisme en hoge eisen


Bij Dijk & Van Emmerik leer je hoe jij jezelf kunt uitdagen en inspireren zonder dat je daarbij de lat te hoog legt voor jezelf. Ja, dat kan echt!

Lichaamsgerichte coaching


Wil je minder tijd doorbrengen in je hoofd, beter luisteren naar je lichaam en meer je eigen plek innemen? Lichaamsgerichte coaching helpt.

Acceptance and Commitment Therapy


Maak kennis met ACT: een coachingsvorm die je écht anders leert omgaan met de lastige situaties, gedachten en gevoelens die bij het leven horen.

Coaching bij burn-out


Met onze psychologische begeleiding/ re-integratie bij burn-out helpen we je te herstellen en stap voor stap terug te keren naar het werk.